Skip to main content

Hvordan beskytte seg på flyreiser

I juli og delvis august reiser mange på ferie med fly, noe som innebærer å utsette seg for stress og andre helsebelastninger. Jetlag ved reiser øst- og vestover er bare ett av problemene. Den nordamerikanske nevrologen Jack Kruse gir noen tips til hvordan vi best kan skåne oss mot helsebelastningene ved å fly.1

Tekst Anne Lene Johnsen     Foto  Shutterstock

De fleste av oss ser på flyreiser som en naturlig del av livet, men fra naturens side er vi ikke tilpasset å oppholde oss i en stålmaskin med masse teknologi og resirkulert luft høyt over jordoverflaten eller å forflytte oss over flere tidssoner på kun få timer: Evolusjonært er vi ment å bruke beina for å forflytte oss i naturlige omgivelser i rolig tempo. All flyinga kan derfor være belastende for kropp og sinn.

Dr. Jack Kruse er nevrokirurg og leder Optimized Life,2 et helseforetak som jobber for å hjelpe mennesker til å håndtere helsebelastninger vi møter når vi blir eldre – og ellers i livet. Han er engasjert i å formidle kunnskap om hvordan vi oppnår best mulig helse. På sin blogg deler han en rekke tanker og tips rundt hva vi bør være oppmerksomme på når vi flyr, og hvordan vi kan gå fram for å minimere eventuelle negative påvirkninger fra reisen.

Kruse beskriver en rekke fenomener vi utsettes for når vi flyr, og enda flere metoder for å motvirke dem. Han er spesielt opptatt av kosmisk stråling og hvordan solas energifelt påvirker oss, at teknologien i fly skaper stråling (inkludert trådløse mobiltelefoner, bærbare og liknende utstyr som ”alle” har med på reisen), og naturligvis; jet lag. Jetlag er en forstyrrelse i kroppens ”klokke” og cellenes naturlige døgnrytme grunnet endringer i vår magnetiske sans, noe som igjen skyldes kjemiske endringer i mitokondriene (som har lavere redokspotensial enn normalt, det vil si færre elektroner). Denne forstyrrelsen blir mindre hvis vi reiser langs jordas magnetfelt fra nord til sør. Vi opplever også mer jetlag når vi reiser fra vest mot øst, altså hjem fra Amerika (sør og nord) og ikke like mye hvis vi flyr dit. I tillegg er vi på flyreiser mer utsatt for forkjølelser, noe mange av oss har opplevd.3

LES OGSÅ  Med naturen som trekkplaster

Hørselstap grunnet støy og det som kalles ”økonomiklassesyndromet” kan øke risikoen for blodpropp: Vi sitter sammenkrøllet på liten plass over lenger tid uten å bevege oss veldig mye.

For vår egen del vil vi legge til: ta store doser vitamin C før og under turen (gramdoser hver 2. time eller oftere) for å motvirke virus og stimulere vedlikehold av bindevev. Ta også gjerne med en bærbar ionisator som lager negative ioner fordi lufta i flykabiner (og andre transportmidler) har stort overskudd på positive ioner. I tillegg anbefaler fysikeren dr. James Oschman5 at man etter ankomsten av reiser over flere tidssoner, så snart som mulig står barbeint på bakken (jorder seg) i minst 5–10 minutter med ansiktet vendt mot sola.

Da gjenstår bare å ønske alle en god reise, enten den foregår per hest i åpent landskap eller med fly over flere tidssoner….

Tips for flyturen fra Jack Kruse

  1. Alle kan nok ikke følge alle rådene hver gang vi er på tur, men ved å plukke ut det som er gjennomførbart, reduserer vi en del potensielt negative helseeffekter av reisen:
  2. Drikk mye fluorfritt vann (fluoridert drikkevann finnes ikke i Norge), vann behandlet med revers osmose eller rent vann fra kranen.
  3. Unngå alkohol tre dager før og etter flyturen.
  4. Unngå å sitte ved vindu med gardinene oppe. Kruse mener at vi da blir unødvendig eksponert for UVA-stråling (UVB er gunstig) og kosmisk stråling, noe som igjen fører til høyere nivå av vitamin A i hjernen, mindre vitamin D i huden og hjernen, og sterkt forhøyet risiko for å skaden huden på grunn av for stor eksponering for UVA. Du øker også risikoen for å få grå stær hvis du flyr ofte.
  5. Sitt alltid ved midtgangen, slik at du kan reise deg opp og spasere fram og tilbake med jevne mellomrom.
  6. Sitt aldri ved nødutgangene. All elektronikken til vingene er like i nærheten, og risikoen for EMF-eksponering er høyere.
  7. Sett alltid føttene på metallramma foran deg for å jorde deg til flyet.
  8. Bruk øreplugger som reduserer støy fra motorene og medpassasjerer.
  9. Bruk solbriller med oransje glass (såkalte BluBlockers) for å redusere belastningen på øyne og hud. Bruk slike blålysblokker under flyturen for å redusere tap av DHA i øyne og hud.
  10. Spis et stort måltid sjømat før reisen, men prøv å faste underveis (drikk bare vann) og rett etter at du lander.
  11. Spis en stor høyfettfrokost med gode kilder til DHA (fiskeolje) dagen etter for å nære kroppen. Hvis du er i ketose, motvirker du produksjon og opphopning av melkesyre, og en omelett med sjømat erstatter tap av DHA.
  12. Ta koenzym Q10 (ubiquinol, den elektronrike formen4) før, under og etter flyturen for å støtte energiomsetningen i kroppen. Bruk gjerne tabletter med 50–100 mg.
  13. Hvis du flyr østover, prøv å planlegge flytiden så du lander på kvelden for å minske belastningen av endrede tidsrytmer. Før du reiser, juster leggetiden din gradvis for å venne deg til nye tidssoner. Legg deg for eksempel en time tidligere hver kveld, og start tre dager før du reiser. Kruse anbefaler også en 15 minutters rask gåtur eller å svømme i kaldt vann. Det vil kunne hjelpe deg å føle deg mer opplagt.
  14. Hvis du flyr vestover, sørg for å eksponere deg for naturlig lys rundt solnedgang tre kvelder før du reiser. Det hjelper kroppen din til å innstille seg på andre døgnrytmer.
  15. Hvis du får tak i melatonin, kan det også brukes for å forebygge jet lag.
  16. Hvis mulig, unngå å fly i områder med mye torden. Tordenvær betyr mye kosmisk stråling og høye energinivåer.
LES OGSÅ  Inntrykk fra Kina

Til slutt et veldig hyggelig tips: Få massasje straks du ankommer målet. Kruse sier at det vil hjelpe kroppen til å redusere en eventuell økt kortisolutskillelse fra flyturen. Dette vil bidra til å reparere skader på kollagen (bindevev) som har skjedd under flyturen. Hvis du bruker soneterapi, finn en refleksolog som behandler fotsålene dine, noe som også vil gi deg bedre søvn.

Kilder:

1.  Kruse J. The Jet Lag Rx: Human flight biohacking. Bloggpost 15.8.2014.

THE JET LAG Rx: HUMAN FLIGHT BIOHACKING

2.  https://www.jackkruse.com/dr-jack-kruse-biography/

3.  Hocking MB, Foster HD. Common cold transmission in commercial aircraft: industry and passenger implications. Journal of Environmental Health Research 2004; 3: 7–12. http://www.cieh.org/library/Knowledge/Public_health/JEHR/JEHRVol3Iss1-CommonColdAircraft.pdf

4.  https://en.wikipedia.org/wiki/Ubiquinol

5.  Oschman J. Energy medicine in therapeutics and human performance. New York: Butterworth Heinemann/Elsevier Science, 2003.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner